De impact van een trauma
De impact van een trauma
Ontdek hoe tekenen kan helpen bij het verwerken van trauma en het hervinden van jezelf.
Trauma is een diepgewortelde wond, een innerlijke verwonding die we oplopen door ervaringen die ons overkomen volgens Gabor Maté. Deze ervaringen kunnen variëren van gebeurtenissen in onze vroege jeugd tot situaties op latere leeftijd, zoals intense gebeurtenissen tijdens het werk. Denk hierbij aan verpleegkundigen tijdens de Covid-pandemie of militairen op uitzending. Een ernstig ongeval, oorlog of geweld zijn aanleidingen voor trauma. Seksueel misbruik, verwaarlozing of een ziekmakende relatie kunnen trauma veroorzaken. Ook jonge kinderen die opgroeien in onveilige situaties waarbij goede hechting niet mogelijk is, ervaren trauma. En wat voor de ene persoon een traumatische ervaring is, laat een ander achter zich en kan rustig door leven. Trauma's in het volwassen leven triggeren altijd trauma's uit de kindertijd.
Het is belangrijk te beseffen dat trauma niet alleen gaat over wat ons overkomt, maar over de impact die het heeft op onze innerlijke wereld. Het is de pijn die achterblijft en die onze blik op de wereld en onze reacties daarop blijvend kan beïnvloeden, verteld Gabor Maté in zijn film "De wijsheid van Trauma".
De innerlijke last "Wat draag je bij je?" Trauma leidt ertoe dat we dingen gaan geloven die niet waar zijn over onszelf, maar die we toch als waarheid ervaren. Hoe we ons verleden met ons meedragen, beïnvloedt onze huidige ervaringen en beperkt ons vermogen om vrij en authentiek te leven. Trauma verandert onze kijk op de wereld, tast ons zenuwstelsel aan en schaadt onze relaties. Het loskoppelen van onze onderbuikgevoelens en onze ware zelf maakt dat we willen wegvluchten van pijn en angst.
De menselijke neiging om te overleven is sterk, en velen van ons ontwikkelen coping mechanismen om met de pijn om te gaan. We stoppen het diep weg in ons systeem, in ons lichaam, en vaak blijft het onbewust aanwezig. Echter, deze onderdrukte trauma’s kunnen zich op latere leeftijd manifesteren als lichamelijke klachten of psychische problemen. We raken los van onszelf en dit kan leiden tot een staat van disconnectie.
De Gevolgen van trauma.
Trauma kan op vele manieren ons leven beïnvloeden. De impact ervan gaat dieper dan we vaak beseffen. Mensen met trauma kunnen gevoelens van depressie, schuld, schaamte, herbeleving en paniekaanvallen en angst ontwikkelen. Ze kunnen zich terugtrekken uit het sociale leven en de samenleving. Mensen zeggen weleens: ”Ik voel me dood van binnen”, boos en bang of ernstig beschadigd. Een laag zelfbeeld en verslavingen zijn veelvoorkomende problemen.
Trauma berooft ons van onze essentie en onze verbinding met ons ware zelf. Het is daarom van cruciaal belang om door het proces van verwerking heen te gaan en niet te blijven vasthouden aan de pijn. Een baby in de peuterfase kent alleen het huidige moment en ervaart honger als een kwelling. Het kind heeft behoefte aan troost en voeding. Als deze behoeften niet worden vervuld, ontwikkelt de baby geen vertrouwen. Dit geldt ook voor onszelf: als we onze trauma’s niet helen en onszelf niet voeden, blijven we in angst leven en blijven we losgekoppeld van wie we werkelijk zijn.
Tekenen als hulpmiddel bij traumaverwerking
Tekenen en beeldend werken kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij het verwerken van trauma. Zonder woorden te hoeven gebruiken, kunnen we via het getekende of geschilderde beeld onze diepste gevoelens en ervaringen ontdekken en uiten. Tekenen biedt een veilige manier om te onderzoeken waar het trauma is opgeslagen in ons lichaam, geest of onbewuste. Door middel van tekeningen kunnen we stap voor stap een basis en een bodem creëren om vertrouwen op te bouwen. Dit helpt uiteindelijk om het trauma te herkennen, erkennen, onder ogen te zien, te ervaren en te transformeren. Het proces van visueel uiten kan helpen om de innerlijke chaos te organiseren en duidelijkheid te scheppen.
Wil je meer weten over Tekentaal en het verwerken van trauma's met behulp van deze werkvormen?
Ben je geïnteresseerd om deze technieken zelf in je werk toe te passen? Kijk dan eens naar de opleiding tot Tekentaal Specialist. Wil je meer weten?
Reserveer vrijblijvend een online afspraak met mij om je mogelijkheden te bekijken.
Wil je ontdekken wat tekenen voor jou kan betekenen als traumaverwerking? Ook dan kan je een afspraak inplannen of vul het contacformulier in op de site.