Hartverwarmend en hartverscheurend waren de mailtjes en de berichtjes die ik kreeg, naar aanleiding van de tekenworkshop “Een teken van rouw."
In mijn praktijk en online programma’s, hoor ik vaak dat mensen in een rouwproces zitten. Er is pijn en verlies, men verteld hoe moeilijk het is om de zin van het leven weer te ervaren. Het gemis is enorm er zijn geen woorden voor.
We denken vaak aan de dood bij een verlies, maar ook het afscheid nemen van je gezondheid, je werk of je bedrijf door een faillissement, een kind wat je niet meer wil zien, zijn rouwprocessen. Er zijn zoveel redenen waar sprake is van rouw, gelukkig is er steeds meer aandacht voor rouwen. Tijd nemen om te rouwen is nodig, rouwen is zware arbeid. Maar hoe rouw je dan? Er zijn overeenkomsten in het rouwproces, toch is ook ieder mens uniek en geeft op een andere manier uiting aan het verdriet.
Tijdens de tekenworkshop zag ik ongelofelijk veel berichtjes en vragen, het was helaas niet mogelijk om alles te beantwoorden, daarom geef ik de workshop "Een teken van rouw" weer.
In de privé chat werden verdrietige verhalen gedeeld. Mensen die een heel gezin verloren door een ramp of een familiedrama. Het missen van een kind en een partner binnen korte tijd. En ook stil verdriet door een moeizaam en eenzaam leven.
Iemand vroeg me vooraf "Besteed je ook aandacht aan verlies waar heel veel moeilijkheden in de relatie zijn geweest? "Het kan zo anders zijn als de overledene niet zo dierbaar was." Hoe ga je dan om met alle emoties, schuldgevoelens en boosheid kunnen ook onderdeel van het rouwproces zijn? Afscheid nemen van een geliefde man of vrouw is heel anders dan afscheid nemen van een huwelijk, terwijl er bij beide situaties een heel groot verlies wordt geleden.
Leven met een onvervulde kinderwens of een stilgeboren kindje, rouwen om iets dat er niet is of nooit zal zijn. De verhalen van mensen zijn stuk voor stuk uniek en verdrietig.
Door alle chaos in je hoofd lukt het niet om grip op alle emoties en gedachten te krijgen. Het is te pijnlijk, te moeilijk. Gevoelens van schuld of schaamte kunnen een rol spelen. “Ik had zelf toch in moeten grijpen in die situatie, dat heb ik niet gedaan.” of " Had ik nu maar gezegd wat ik nog zo graag wilde delen." Zo wordt er in stilte heel veel geleden."
Tekenen kan in stilte, zonder woorden. Het is een opluchting om op deze manier tijd met jezelf door te brengen. Al tekenend met alleen lijnen en vormen, en door kleuren hoef je niet na te denken. Het is een fijne manier om onbewuste gevoelens de ruimte te geven. De pijn, het verdriet, soms al van jaren geleden, wordt zichtbaar op papier, zonder nadenken. Het is een milde werkwijze om uiting te geven aan verdriet.
Als rouw niet verwerkt wordt dan gaat het zich vastzetten in ons lichaam. Dat kan zich uiten in fysieke klachten, maar ook in somberheid en geslotenheid, tranen die niet gehuild worden, die stollen en zetten zich vast.
Door tekenen kan er na jaren een doorbraak komen, doordat het verdriet op deze manier erkend wordt. De eigen pijn kan gevoeld worden, omdat tekenen op een zachte manier helpt het verdriet te doorvoelen.
Het is noodzakelijk om te durven voelen in plaats van gevoelens weg te drukken. Je veel flinker voordoen dan dat je bent, gaat zich uiteindelijk tegen je keren. Nieuwe wegen en levensvormen zoeken omdat het nooit meer wordt zoals het was, zijn nodig. Zodat je verder kunt gaan met een nieuw leven, want die oude, die zal je nooit meer worden. Je kunt alleen de nieuwe worden.
Vrijdag 6 oktober om 10:00 geef ik het webinar “Een teken van rouw” met de tekenworkshop. Je kunt zelf ervaren wat tekenen voor jou kan doen.
Je hoeft geen tekenaar te zijn, je hoeft er geen ervaring in te hebben. Het is heel gemakkelijk om te doen. Ik neem je stap voor stap mee tijdens de tekenworkshop.
Misschien ben jij al een ervaren kunstenaar en denk je: “Ik heb helemaal mijn eigen stijl”. Deze werkvormen bieden een andere opening om pijn en verdriet te verwerken. Rouwen is niet alleen een emotioneel proces. Ook je denkpatronen en overtuigingen hebben invloed op je gezondheid en gedrag. Met het tekenen krijgt het allemaal de ruimte.
Ook je fysieke lichaam kan helpen om rouw te verwerken, je lichaamsbewustzijn activeren is een belangrijk onderdeel van een betekenisvol rouwproces.
Je hoofd, hart en handen zorgen samen dat je ondanks het gemis ook weer levensvreugde kunt ervaren.
Ik geef achtergrondinformatie hoe deze processen zich voltrekken.
“Een teken van rouw” is een tekenworkshop waarbij je op een creatieve manier kunt omgaan met het accepteren, het loslaten, het durven aangaan en het voelen van de emoties. Zodat je ontdekt waar je nu staat en geen angst meer hebt voor de toekomst. Door te tekenen kun je fijne tijd met jezelf doorbrengen en krijg je inzicht in je eigen functioneren.
Ik zie je heel graag bij de tekenworkshop “Een teken van rouw”
op 6 oktober 2022 om 10.00u.
Klik voor aanmelden op de blauwe link hierboven.
Er zijn geen kosten verbonden aan deze workshop.