Meld je aan voor de Tekenkrabbel en krijg een gratis cursus in je mailbox.     Ja ik wil een GRATIS cursus!

SLUITEN

Eenzaam zijn…

 

Ken jij iemand die dat is? Of ben jij het zelf weleens?

40% van de Nederlandse bevolking voelt zich weleens eenzaam, volgens de statistieken  van de rijksoverheid/ volksgezondheidszorg.  10%  van hen voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. Als jij je al eenzaam voelt is dat rondom deze dagen nog schrijnender voelbaar, het lijkt wel of de hele wereld het samen gezellig heeft en jij voelt je alleen.

 

 

Het wil niet zeggen dat als je alleen leeft je dan eenzaam bent, eenzaamheid is een gevoel geen situatie. Er zijn wel redenen waarom de één meer risico loopt om zich eenzaam te voelen dan de ander. Ieder mens krijgt al vroeg te maken met eenzaamheid, als het gescheiden wordt van de moeder. Je kent dat wel, dat baby’s éénkennig worden, ze ervaren dan dat ze afgescheiden zijn van de moeder. Als je als baby en kind op groeit in een veilig warm nest weet je je geborgen, als dat niet het geval is maak je al jong kennis met gevoelens van eenzaamheid. Dan kan ten onrechte het gevoel ontstaan dat het een gevoel is waar je mee hebt te dealen, dat het nu eenmaal zo is in je leven. Dat je zelf geen invloed hebt op situaties en gevoelens.

 

Er spelen ook andere factoren die tot een gevoel van eenzaamheid kunnen leiden, ontslag, verhuizing, scheiding of overlijden van een dierbare.  Het wordt omschreven als een gevoel van leegte en pijn, het geeft zo’n verlaten gevoel.  Het komt  ook bij kinderen en jongeren voor. In relaties is veel eenzaamheid, als er onmacht is en geen begrip voor elkaar. Mensen die mijn online programma “Hoe overleef ik een scheiding” volgen, vertellen daar weleens over. Een deelneemster vertelde: “Als single ben ik veel alleen, maar ik voel me minder eenzaam dan in de tijd dat ik getrouwd was. We raakten steeds verder van elkaar verwijderd, het was kil en uitzichtloos.” Alleen zijn betekent dus niet per definitie eenzaam zijn.

 

 

Wat kan je nu doen tegen eenzaamheid? Zorg dat je onder de mensen komt wordt vaak als oplossing aangedragen en dat is één van de beste remedies. Maar daar aan voorafgaand is er meestal iets anders nodig en niet iedereen voet zich fijn bij nieuwe andere mensen. Het gaat er om goed gezelschap voor jezelf te zijn, kan je het fijn hebben met jezelf? Daar ligt de sleutel voor meer geluksgevoel! Zorg de komende tijd voor een fijne sfeer in huis, je hoeft echt niet te wachten met sfeervol kaarslicht tot er bezoek is.

 

 

Steek kaarsen aan voor jezelf, zorg voor mooie muziek, als de tijd eindeloos lijkt ga eens mediteren en natuurlijk tekenen.  Tekenen helpt je minder te piekeren, je komt tot rust, het is bekend dat tekenen een gunstige invloed heeft op sombere gevoelens.  Er zijn meer mogelijkheden, verdiep je eens in iets wat echt jou interesse heeft, verzamel beeldmateriaal, ga er op uit om er meer over te weten komen. Het kan Iets zijn waar je naar verlangt, je stoutste droom bijvoorbeeld, waar zou je nog eens naar toe willen reizen of wat wil je ontdekken over je voorouders.

 

 

Als je single bent  wil je misschien eens gaan daten, trek de stoute schoenen en doe het. Maar laat een ander geen oplossing zijn voor jouw eenzaamheid. Het antwoord zit in jezelf, wat zou je echt graag willen doen, waar hield je vroeger als kind van? Die vraag kan je helpen je interesse’s te prikkelen. Ga dat weer eens doen. 

 

Ik heb me ook weleens alleen gevoeld, iets wat ik sindsdien doe is schrijven in mijn journal dat bij mijn bed ligt, daar schrijf ik vaak in waar ik dankbaar voor ben.  Schrijven over wat me blij maakt die dag, ik ben ermee begonnen tijdens mijn scheiding, ik vond het een moeilijke harde tijd het viel niet mee om het grote geheel te blijven zien. De positieve dingen zien, ik merkte soms dat mijn humor verdween en dat wilde ik echt niet, mijn humor dat is een levensvoorwaarde voor mij. Door in het journal te schrijven merkte ik de hele kleine dingen op die er gedurende een dag gebeurden en echt dat is veel meer dan je denkt. Schrijven, tekenen en dingen creëren, hebben een hele positieve invloed op je stemming en levenshouding.

Hou van jezelf! Durf eerlijk te zijn naar jezelf waar heb jij echt behoefte aan, wat is er nodig voor jou?   Geef daar gehoor aan, loop niet weg voor je gevoelens.

 

Donderdag 19 december geef ik de GRATIS online workshop “Tekenen geeft je een geluksgevoel” Ik vertel je daar hoe je om kunt gaan met eenzaamheid, hoe jij je leven kunt verrijken.  Hoe je jezelf nabij kunt zijn. Na aanmelden ontvang je een tekenopdracht in je mailbox. Ook al denk je ik kan niet tekenen, ga het doen!

 

Verdrijf de eenzaamheid door te ervaren hoe tekenen je hele fijne uren kan bezorgen.De online workshop kan  je heel gemakkelijk thuis volgen op je telefoon, tablet of laptop.

Ik zie je graag!

 

 

Ilse over de GRATIS workshop: Bedankt voor de meditatie, voel me nu steviger en rustiger en zachter. Heel leuk om je webinar te volgen!