Meld je aan voor de Tekenkrabbel en krijg een gratis cursus in je mailbox.     Ja ik wil een GRATIS cursus!

SLUITEN
Tot wel
50%
korting

Tekenwijzer Community

 • 100+ uren teken- en schilderplezier
 • NU €18,95 p/m
 • BONUS toegang tot exclusieve FB groep
 • BONUS Masterclass met Gerda
 • BONUS Tekenwijzer on Tour
Meld je aan

Wandel je eigen weg in de Kunst en ontdek in de Tekenwijzer Community

 • Het online programma Verbeeldingskracht!
 • Boeiende thema's die inspiratie geven
 • Het online programma Kleurenexperiment
 • Het online programma de Chakrareis
 • Teken je eigen labyrint!

Het Labyrint

Ga jij weleens wandelen om rust te vinden? Zomaar de natuur in langs het water of de bossen in? Je beweegt even lekker en je kunt vaak jouw gedachten ordenen of wat meer tot rust brengen.  Fijn is dat hé?

 

Als jij een echte Piekerprins of prinses bent herken je ook vast het gevoel van maar in rondjes draaien, het blijft maar malen in je hoofd. Het blijft wikken en wegen, zeker als je slecht kunt kiezen of een twijfelaar bent. Is je sterrenbeeld toevallig weegschaal of tweelingen dan kan dit nog extra meewegen. Je gaat naar buiten de natuur in, je hoofd heerlijk leeg laten waaien door de wind.

Maar dan…… eenmaal thuis nemen alle beslommeringen je weer in beslag, de klussen die er nog liggen, mails en telefoontjes die beantwoord moeten worden. En ondertussen sijpelt er weer allerlei onrust in je hoofd. Voor dat je het weet is dat relaxte gevoel van de wandeling weer weg en zit er weer “ruis op de lijn.”

 

“Ruis op de lijn”

 

Wat is dat toch? We hebben, zoveel maar tijd en rust komen we vaak tekort. Heb jij er weleens op gelet welke thema’s iedere keer weer opduiken in jouw gedachten. Het is interessant om daar eens op te letten, je zal verrast zijn hoe vaak dezelfde gedachten zich weer aandienen en aandacht van jou vragen. Helpen die gedachten jou echt? Of zit daar juist de ruis? Zijn het zorgen om je dierbaren of je gezondheid, zijn je gedachten werkgeralateerd? Ook schuldgevoelens over iets wat zich heeft afgespeeld kunnen je parten spelen, evenals al die zorgen om wat nog komen gaat. We zijn er vaak sterren in om ons sabbel te maken om alles wat nog in de toekomst plaats gaat vinden. 

 

Er is een oud gezegde: Een mens lijdt het meest aan het lijden dat hij vreest.

 

 

 

 

 

Wat zou het heerlijk zijn als je eens wat van die zorgthema’s van je af kunt leggen…… in een labyrint is dat mogelijk. Een labyrint heeft wel wat weg van een doolhof, bij deze laatste loop je te dwalen, je kunt allerlei paden inslaan en soms loopt de weg dood. Bij een labyrint is dat anders, het heeft iets veiligs, je kunt maar één richting lopen, de weg lijkt naar binnen te gaan maar juist als je denkt dichter bij het middelpunt te komen word je weer naar buiten geleid om uiteindelijk na veel slingerbewegingen of windingen in het centrum uit te komen.  Dat is niet toevallig, het labyrint heeft geen kruisingen of vertakkingen, je ben steeds op weg naar de kern. Daarmee is het labyrint een prachtig symbool van je levensweg. Je kunt het labyrint lopen om het zomaar eens te ervaren, vaker wordt het gebruikt om een vraag van jezelf helder te krijgen of een last neer te leggen. Je kunt het ook pad ook lopen als je iets af wilt sluiten in je leven of juist aan het begin van iets nieuws staat.

Er zijn heel veel labyrinten in Nederland, Europa en ook in andere culturen en religies is het bekend. Rotstekeningen en afbeeldingen van labyrinten zijn over vrijwel de gehele wereld gevonden. De vroegste zijn enkele duizenden jaren oud. Ze tonen een organische eenheid  met een spiraalvormige weg naar het midden. De basisvorm is een kruis dat omsloten is door een cirkel die als het ware ontstaat door de beweging rond het midden.

Door de pendelende beweging word je meerdere malen langs het midden geleid, zo word je meegenomen langs de weg die je gaat. Alsof je in- en uitademt, zo laat je ballast los onderweg en door het lopen verhoog je het bewustzijn en sta je open voor nieuwe inzichten. Een soort loutering zou je kunnen zeggen

 

 

In de kathedraal van Chartres ligt één van de bekendste labyrinten, die hoop ik ooit te bezoeken, met Goolge vind je heel veel informatie over labyrinten en waar je ze kunt vinden. Kijk ook eens of er mensen in jouw omgeving een labyrint in hun eigen tuin hebben. Laatst mocht ik zo’n labyrint lopen bij mensen in Zeewolde, dat was zo’n mooie ervaring! Vlak voor mijn reis naar Kenia, de eigenaar van het labyrint vroeg enkel of ik iets neer wilde leggen wat van voor mij van waarde was. Het was een stukje schelp uit Kroatië,voor mij van betekenis en mooi om daar onderweg in het labyrint neer te leggen.

 

 

Het heeft bijna iets Heiligs om een labyrint te lopen, alsof je even uit het gewone leven getild wordt en je op een afstandje naar je eigen weg kunt gaan. Heel bijzonder, je kijkt naar je leven en je loopt in je eigen levensweg rond. Een wandeling in het labyrint doe je heel langzaam in je eigen tempo. Als je met meerdere mensen in het labyrint bent, mag  je elkaar passeren de één is op weg naar binnen en de ander loopt weer naar buiten. Eenmaal in het centrum neem je de tijd die jij nodig hebt, dat doe je op je gevoel.

Er zijn ook hele kleine labyrinten op hout, daar is het pad uitgesneden en kan je het met je vinger volgen, als je dat met volledige aandacht doet,  kom je ook tot de kern. 

En wist je dat je een labyrint zelf kunt tekenen?  Je eigen ontworpen labyrint is van heel veel waarde omdat je deze met je eigen energie en intenties hebt getekend. Deze volg je ook met je vinger en heb je binnen handbereik.

 

Ben je ooit in de gelegenheid om een labyrint te lopen, laat deze kans dan niet liggen! Het is zo anders dan een gewone wandeling, je voelt je na afloop echt stukken lichter, je bent echt ver-licht!

Heb jij al eens een labyrint gelopen of weet je bijzondere labyrinten? 
Laat dan een reactie hieronder achter en vertel ons je ervaring en deel de plaats met ons…….

 

In het onlineprogramma Verbeeldingskracht, (onderdeel van de Tekenwijzer Community) vind je een module waarin de opbouw van een labyrint heel helder wordt uitgelegd. Je leert exact hoe je een labyrint tekent en er is veel informatie en begeleiding over het bewandelen van het labyrint. Bij Verbeeldingskracht krijg je maandelijks een boeiend thema, je leert je eigen onbewuste beelden uit te beelden op papier. Ben jij al langer aan het tekenen en schilderen en bekend met materialen dan is dit een reis op zich en heerlijk om te doen als je meer tot jezelf wilt komen. Als member van de Tekenwijzer Community ontvang je direct korting op dit onlineprogramma.

 

Ankie vertelt over Verbeeldingskracht:
Aangezien ik veel schouder/arm en hand problemen heb loop ik soms een beetje achter met de cursus. Het werken met kleuren en acrylverf was heerlijk rustgevend om te doen. Het aparte was, dat ik ondanks de rust aangespoord werd om vormen en kleuren op het doek te maken waar ik weer energie van kreeg .Weer bedankt voor de inspirerende les Gerda

 

 

 

 

 

Wandel je eigen weg in de Kunst en ontdek in de Tekenwijzer Community

 • Het online programma Verbeeldingskracht!
 • Boeiende thema's die inspiratie geven
 • Het online programma Kleurenexperiment
 • Het online programma de Chakrareis
 • Teken je eigen labyrint!
Tot wel
50%
korting

Tekenwijzer Community

 • 100+ uren teken- en schilderplezier
 • NU €18,95 p/m
 • BONUS toegang tot exclusieve FB groep
 • BONUS Masterclass met Gerda
 • BONUS Tekenwijzer on Tour
Meld je aan

Wandel je eigen weg in de Kunst en ontdek in de Tekenwijzer Community

 • Het online programma Verbeeldingskracht!
 • Boeiende thema's die inspiratie geven
 • Het online programma Kleurenexperiment
 • Het online programma de Chakrareis
 • Teken je eigen labyrint!