Hoe kom je aan inspiratie?

Hoe kom je aan inspiratie? 

“Ik heb geen inspiratie.” hoor ik mensen weleens zeggen. Maar is dat zo?  Weet je niet hoe je aan inspiratie komt of hoe dat werkt? Denk je dat het alleen beschikbaar is voor hele bijzondere mensen. Inspiratie is veel dichterbij dan wijzelf denken. Ook als je tekent, soms weet je niet wat je kan tekenen en daar blijft het dan bij. Durf gewoon eens te beginnen, zet je potlood op papier en ga uit wandelen op het papier. Als je eenmaal tekent dan is het de kunst om door te gaan met tekenen. Ook al denk je dat het lelijk wordt, dat het niets wordt, dat het lijkt op een gekke, dikke, roze olifant. Ook als je denkt dat niemand het mooi vindt, durf gewoon eens door te gaan.

Inspiratie is voor veel mensen iets waar we niet dagelijks mee te maken hebben, het is niet tastbaar en concreet.
In onze samenleving zijn we gewend om te werken met feiten, met de mogelijkheden die er zijn. We zijn gewend om te weten wat het begin of het eind van een situatie is. Inspiratie werkt anders. Inspiratie is iets dat om ons heen is, dat in de lucht hangt en waar je net op het goede moment oog of oren voor nodig hebt. Wat hoor je, zie je of ruik je? Je verwonderen zoals een klein kind dat kan als ze verrukt zijn over iets wat ze net ontdekken. Met je aandacht in het moment zijn en niet druk met alles wat er nog moet. Je hebt er eigenlijk een iets andere modus voor nodig dan in het dagelijks leven zoals wij dat leven.

Door inspiratie krijg je verbeeldingskracht, het is een wisselwerking. Verbeeldingskracht kun je trainen, bijvoorbeeld als je buiten wandelt. Verwonder je dan eens om de dingen die je ziet. Sta eens stil en kijk echt naar hoe groen het nieuwe lentegroen kan zijn. Hoe mooi zo’n nieuw blaadje kan zijn. Welke kleur, structuur en vorm heeft het? Wat zie je erin, waar doet het je aan denken? Hoe voelt zo’n blaadje in je hand? Kijk eens naar een veertje dat meegenomen wordt door de wind. Hoe beweegt het zich, waar gaat het naartoe? Die verwondering die je ervaart dat is inspiratie. Door die verwondering mee te nemen in je dagelijks leven ontstaan er steeds meer en sneller creatieve ideeën.

Maak er een gewoonte van die inspirerende ideeën op te schrijven en maak er een tekenkrabbel bij in een art-journal. Wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt zeker voor inspiratie, verwondering en verbeeldingskracht. Het heeft alles te maken met een andere mindset.

Je kunt zelfs vragen om inspiratie: “Ik heb behoefte aan een nieuw idee.” Benoem waarvoor je een goed idee wilt hebben, het universum helpt je zo een handje. Durf dat eens te doen, durf daar eens mee te gaan spelen. Als jij de inspiratie niet pakt, zie het als dat veertje in de wind, dan gaat het door naar een ander.
Als je voor het eerst om inspiratie gaat vragen, begin dan klein. Bijvoorbeeld tijdens het koken. Je wilt een keer iets lekkers koken, maar anders dan je gewend bent. Je hebt inspiratie nodig. Zeg het dan hardop: “Ik wil graag een nieuw recept, maar ik weet nog niet wat.” Let dan die dag eens op welke signalen er komen. Wedden dat je wat lekkers tegenkomt.

Dan is er sprake van synchroniciteit, toeval met betekenis. Je kent het wel, je denkt aan een goede vriendin en ‘toevallig’ belt ze op dat moment. Je loopt na te denken over een vakantie bestemming en de volgende dagen kom je telkens informatie over het eiland Kreta tegen. Je loopt nog te dubben over de maaltijd die je wilt bereiden en zomaar begint een collega over een zalig etentje en hoor je op de reclame dat dezelfde ingrediënten nu in de aanbieding zijn. Zo simpel is het!

Synchroniciteit: het zijn gebeurtenissen die met elkaar samenhangen, terwijl er geen logisch verband is tussen oorzaak en gevolg. Het was Carl Gustav Jung (1875-1961), de grondlegger van de analytische psychologie, die dit fenomeen voor het eerst beschreef.


Zo gaat het met tekenen ook. Je kunt natuurlijk iets na gaan tekenen, dat is altijd leuk, maar je legt de lat direct al hoog. Gaat jouw tekening wel echt lijken op wat je na wilt tekenen? Hoe fijn zou het zijn als je gewoon tekenpapier pakt, fijne kleurpotloden en begint met wat lijnen en vormen op papier te zetten. Kris kras door elkaar. Daarna ga je dat inkleuren en je maakt de lijnen nog eens dikker. Kijk dan eens wat je erin ziet? Dat kan je accentueren, voeg nog iets toe in je tekening als je dat nodig vindt. En juist op de momenten dat je denkt dat het niks wordt, dat het op een kleuterwerkje lijkt, ga dan door, word desnoods een beetje baldadig. Zorg dat je weer in die stemming komt waarbij je denkt: “Ik ga dit gewoon lekker doen. Het hoeft niks te worden, ik ben gewoon fijn een uurtje voor mezelf bezig.” Laat je verrassen.

Geniet tijdens het tekenen van wat de kleuren voor je doen, want kleuren doen iets voor jou. Kijk hoe de tekening zichtbaar wordt. Is het fel van kleur of is het juist heel zacht? Wat gebeurt er als je kleuren door elkaar heen durft te mengen? Durf te experimenteren, durf het te laten gebeuren! Dat is inspiratie en zo kan inspiratie en verbeeldingskracht groeien. Inspiratie: het is er voor ons allemaal. Het gaat erom of jij het durft te pakken, of jij er mee durft samen te werken.