Luisteren naar je lichaam, de tekening vertaalt de klacht
Hoe kan dit? Vroegen twee cliënten me afgelopen week. Terwijl ik hier aan het tekenen ben, voel ik de spanning in mijn lijf wegzakken, de druk op mijn maag, de pijn in mijn onderbuik. Heel veel somatische klachten worden veroorzaakt door stress en vice versa. We willen er liever niet aan, want “het zit toch gewoon tussen je oren, stel je niet aan!” Hoe kan het dan dat een specifieke tekenopdracht dit effect heeft?
Onze darmen worden wel het tweede brein genoemd, wie kent het niet? Bij examenstress met diarree op het toilet belanden of last krijgen van obstipatie. Het zijn manieren van ons lichaam om stress te reguleren. Als je steeds vaker hoofdpijn hebt, is het tijd om eens te kijken hoe je dagelijks ritme is, wat je eet en drinkt of wat er speelt in je leven.
Ons lichaam geeft signalen af, het is de bedoeling dat we daarop reageren. Hoe goed luisteren we ernaar? We luisteren vaak beter naar het rode lampje in onze auto dan naar ons lichaam. We wennen er simpelweg aan dat het lichamelijk ongemak er altijd is, die bepaalde druk tussen onze schouderbladen of het maagzuur wat altijd opspeelt.
Tekenen is een andere vorm om uiting te geven aan wat er moeilijk is in je leven. Je hoeft er niet bij na te denken, Met de gerichte opdrachten die je tijdens een sessie maakt, krijgt je lichaam de ruimte om onverwerkte spanning los te laten,
Het is een misvatting dat je goed moet kunnen tekenen, dat is helemaal niet nodig. Al heeft de tekening het niveau van een kleutertekening, het gaat erom wat er onbewust allemaal speelt, dat mag zichtbaar worden op papier. Aan mij de taak om met open vragen de koppeling te maken naar het dagelijks leven van de cliënt en/of een onderliggend trauma. En vooral de verbinding te maken met het lichaam.
Tijdens het tekenproces ervaren mensen wanneer welke klachten opspelen en waaraan deze zijn gerelateerd. We trokken de koppeling door naar haar dagelijks leven, herken je dit gevoel? Heb je dat vaker? “Oh ja, veel vaker, eigenlijk meestal als ik dingen doe die niet goed voor me zijn. Ik hou daar dan aan vast, terwijl ik weet dat ik er afscheid van moet nemen.” Zo krijgen we de cirkel rond, men ontdekt de oorzaak en het gevolg, maar hoe pak je dat aan? Inzichten zijn belangrijk, maar daar is het probleem nog niet mee opgelost. Want hoe pas je toe in je dagelijks leven wat je ontdekt tijdens het tekenen?
Ze ging door met tekenen en stopte er steeds meer energie en kleur in. Met flinke uithalen zette ze lijnen neer op het papier. Dit is een krachtige manier om onbewust gedrag en pijn uit te werken in de tekening. Door te tekenen komen negatieve overtuigingen en blokkades naar boven die haar dwars zitten.
Door deze hardop uit te spreken en er stil bij te staan, brengt ze de gevoelige situaties naar haar dagelijks bewustzijn. Tegelijkertijd ontdekt ze dat doorwerken in de tekening een positief effect op haar lichaam heeft. Door de klachten en pijn te (h)erkennen komt er ruimte en kan ze bewust loslaten wat haar parten speelt. Hierdoor kan ze keuzes maken en beslissingen nemen hoe ze om kan gaan met wat er speelt.
Zou jij dit toe willen passen in je praktijk? Minder praten en meer in verbinding komen met het lichaam en de geest. Stuur dan een berichtje of plan een call in bij mij om samen te kijken hoe jij tekenen toe kan passen in je praktijk.