Meld je aan voor de Tekenkrabbel en krijg een gratis cursus in je mailbox.     Ja ik wil een GRATIS cursus!

SLUITEN

Wil jij meer weten over onze Tekentherapie?

 • Neem contact met ons op.
Neem contact op

Wat houdt tekentherapie in?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

 

Een tekentherapeut is een deskundige op het gebied van de Tekentaal. De tekentherapeut nodigt je uit om een tekening te maken. De hulpvraag bepaalt de tekenopdracht. Tekenvaardigheid is absoluut niet nodig; het gaat om wat je tekent.

 

De tekentherapeut stelt vragen via de tekening. Aan de hand hiervan gaat de tekentherapeut met je in gesprek en samen ontdek je, in het gemaakte werk, waar het probleem zit.

 

Heb je wel eens een bal onder water proberen te houden? Een probleem dat je verdringt is als een bal die je onder water probeert te houden; dat kost veel energie! Durf je dat beeld in je bewustzijn toe te laten? Dan werkt dat vaak bevrijdend. Daarnaast wordt het zelfhelend vermogen aangesproken door het positieve uit de tekening te vertalen naar de situatie in je eigen leven.

Jij hebt zelf de antwoorden......

BEELDEND Het gebruik van Tekentaal brengt een probleem zo in beeld, dat het inzichten geeft waarmee direct gewerkt kan worden.
EXPRESSIEF Je kunt gevoelens met verschillende tekenmaterialen en -technieken uiten
SPIEGELEND Een tekening werkt als een spiegel, dit kan soms confronterend zijn
UITNODIGEND De therapeut nodigt uit, door middel van gerichte vragen, om over de tekening te praten
PRAKTISCH De nieuwe inzichten zijn meestal direct toepasbaar in het dagelijks leven
ZINVOL Het zelfhelend vermogen wordt aangesproken, waardoor je weer evenwichtiger en krachtiger in het leven komt te staan
HOLISTISCH Je wordt je bewust van de wisselwerking tussen lichaam en geest
KRACHTIG Al tekenend kun je op een veilige krachtige manier iets veranderen in je leven

Tekentherapie voor volwassenen

Als het verleden je getekend heeft, kleur dan het heden.

 

Behandelplan

Op basis van een intakegesprek stelt de tekentherapeut in overleg met de cliënt een behandelplan op. Een behandelplan bestaat uit ongeveer 8 sessies van 1uur. Daarna wordt de therapie geëvalueerd en in overleg afgesloten of zo nodig vervolgd.

 

Online sessie

Voor deelnemers van de online programma’s is het mogelijk één of meerdere sessies via Teams te doen. We stellen samen een plan op voor 1 of meerdere sessies.

Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

Kwaliteit

De vereniging Tekentaal controleert en bewaakt de kwaliteit van alle geregistreerde therapeuten. De tekentherapeuten vallen onder de wet WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereekomst).

 

Vergoeding

Tekenwijzer is aangesloten bij RBCZ , tekentherapie valt onder complementaire zorg. Veel zorgverzekeraars vergoeden  tekentherapie geheel of gedeeltelijk vanuit aanvullende pakketten. De hoogte van de vergoeding en het maximale bedrag kun je nakijken op je polis en op de website van je zorgverzekeraar.

 

We raden je aan om voor aanvang van de tekentherapie contact met je verzekeraar op te nemen om zeker te weten dat vergoeding voor jou mogelijk is. Je kunt vragen om een bevestigende e-mail.

 

Je kunt vrijblijvend contact opnemen als je meer wilt weten. Wij vertellen je graag meer over de tarieven en vergoedingen van verzekeraars: info@tekenwijzer.nl

Op werkdagen wordt er doorgaans binnen 24 uur gereageerd op je mail.

Tekentherapie voor kinderen

Lekker in je vel en vrolijk door het leven!

 

Beeldtaal biedt mogelijkheden om kinderen en jongeren te helpen problemen zichtbaar te maken, zoals bij:

 

 • Het goed leren omgaan met emoties en uiten van gevoelens en gedachten

 • Versterken van zelfvertrouwen

 • Makkelijker leren omgaan met activiteiten (bijv. faalangst)

 • Het ontwikkelen van (meer) lichaamsbewustzijn

 • Het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen (bijv. trauma, scheiding, sterfgeval, pesten)

 • Het ontwikkelen van oplossingsgericht handelen

 • Concentratieproblemen

 • Spanningsklachten/stress (bijv. slaapproblemen, angst, boosheid)

 • Hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid

 • Begeleiding bij AD(H)D, ASS, dyslexie, verstandelijke beperking etc.

 

Tijdens de intake maken we helder waar de hulpvraag zit en waar een kind/ jongere hulp bij nodig heeft. Tijdens een sessie werken we telkens aan een deel van het probleem en krijgt het kind een tekenopdracht. Door de informatie uit de tekening te gebruiken, gaat de tekentherapeut in gesprek met het kind. Het kind verteld als het ware onbewust over zichzelf.

 

We gaan aan de slag met het lichaamsbewustzijn, dit gebeurt d.mv. speelse technieken. Hoe stevig sta jij in je schoenen, hoe gebruik jij je stem, hoeveel ruimte neem jij in voor jezelf..? Wat laat ik me wel zeggen via social media en hoe bloot geef ik mezelf via deze media. Dit zijn o.a.items waar een jongere zichzelf bewust van kan maken d.m.v. tekentherapie. Door zo het kind in zijn geheel te benaderen, snapt het zichzelf beter en worden vaak klachten als buikpijn, slapeloosheid en niet meer naar school willen verholpen.

 

Onderdeel van het programma is dat kinderen kleine huiswerk opdrachten mee naar huis krijgen, om zo het geleerde thuis en op school in praktijk te kunnen brengen.

 

Kosten en vergoeding

Na een korte telefonische intake, kom je samen met je kind kennismaken en even tekenen. Op deze manier maakt je kind op een ongedwongen manier kennis met de tekentherapie en merken we of er een klik is. Een tussenevaluatie en eindevaluatie zijn mogelijk.

 

Voor vergoedingen is hetzelfde van toepassing, ook vanuit PGB budget zijn er mogelijkheden, ben je aanvullend verzekerd, informeer dan bij je verzekeraar wat er vergoed wordt. Tekenwijzer is een voorstander van samenwerken met andere hulpverleners, als er meer zorg rondom je kind is.

 

Met het oog op de voortdurende verbetering en bevordering van vakbekwaamheid in de beroepsuitoefening is Tekenwijzer geregistreerd en aangesloten bij de beroepsvereniging van tekentherapeuten, tekentaaldocenten en coaches beeldend (De vereniging Tekentaal).

 

Daarnaast heb ik een HBO opleiding Medische Basiskennis  en Psychosoicale Basiskennis gevolgd, om meer kennis te hebben van medische en psychische problematiek. Bij lichamelijke klachten of  psychische klachten wordt altijd doorverwezen naar een arts en is er overleg. 

Ook vanuit PGB  budget is het mogelijk tekentherapie te volgen of kunstzinnige ondersteuning/ behandeling

 

Logo nieuwl tekentaal 

 

Hier vind je de privacyverklaring van Tekenwijzer met betrekking tot de Europese wetgeving AVG 

Wil jij meer weten over onze Tekentherapie?

 • Neem contact met ons op.
Neem contact op