Wat een tekening laat zien

                                  Tekenen in je praktijk

Wat laat een tekening zien?
Door met mensen te tekenen in plaats van enkel het gesprek aan te gaan.  Help je mensen om uit het hoofd te komen. Niet alleen maar denken vanuit de ratio, maar meer vanuit het onbewuste. Door tekenen kom je in verbinding met de mens in z'n geheel, dus denken, voelen en handelen. Een piekeraar reageert in een gesprek heel anders dan een doener of iemand die alleen vanuit het gevoel reageert. Onbewust slaan we heel veel informatie op, die informatie wordt zichtbaar in de tekening. Bij een tekensessie ontdekt men heel goed van waaruit het onbewuste gereageerd wordt. Op je onderbuik gevoel afgaan is heel verstandig, dat klopt meestal. Maar wat nu als je onderbuik gevoel reageert vanuit angst, angst die ontstaan is door het verleden, een trauma of gewoon een vervelende situatie? Klopt dat onderbuik gevoel dan wel? Met een tekening zien we meer, tekenen is een taal naast onze gesproken taal.

Neem bijvoorbeeld een hele simpele harttekening.
Het is het symbool voor liefde, voor het hart, dat we allemaal bij ons dragen en dat altijd voor ons klopt. Een eenvoudige harttekening kan veel onthullen.

In je praktijk, werk of atelier kun je tekenen inzetten als krachtig communicatiemiddel. Een oefening die ik vaak inzet, is de "lijn die uit wandelen gaat op papier". Je zet je potlood op het papier en begint te tekenen zonder na te denken, kriskras over het hele blad. Hoe druk wordt het papier? Hoe vol? Zijn de lijnen duidelijk zichtbaar of bijna onzichtbaar?
Is de tekenaar in het dagelijks leven zichtbaar? Hoe druk is het in het hoofd van de tekenaar, tijdens het tekenen komt men in contact met het onbewuste bewustzijn. Het hoofd doet als het ware even niet mee. Het tekenen brengt rust.





In deze wirwar van lijnen wordt vervolgens een hart getekend. Dit simpele symbool kan veel informatie aan het licht  brengen:
  • Hoe groot is het hart? Neemt het veel ruimte in op papier? Of juist weinig, hoe toegankelijk is dit hart? Of is het TE groot?
  • Is het hart gesloten of zijn er openingen? Openingen kunnen wijzen op kwetsbaarheid of energieverlies. De openingen maken ook dat informatie niet gefilterd wordt, men kan overprikkeld worden en de last van anderen met zich mee gaan dragen
  • Is het hart goed zichtbaar of valt het bijna weg in de wirwar van lijnen? Dit kan iets zeggen over hoe zichtbaar de tekenaar zichzelf voelt
  • Druk en Intensiteit: Hoe hard is er gedrukt bij het tekenen? Een hard gedrukt hart kan wijzen op intense emoties of te hard je best willen doen.


De Praktische Toepassing
Deze eenvoudige tekening kan een startpunt zijn voor een diepgaand gesprek met je cliënt of  d eelnemer. Het biedt een visuele ingang om emoties en gevoelens bespreekbaar te maken. Of je nu met je cliënt tekent of in een groep, deze oefening kan inzichten bieden die anders verborgen blijven.

Meer Leren?
Wil je weten hoe jij tekenen kunt toepassen in je praktijk? Stuur dan een berichtje via het contactformulier of plan een afspraak met Gerda in. Dan kijken we hoe je tekenen toe kunt passen in je praktijk.