“Wat moet ik nu zeggen? Hoe breek ik hier doorheen?”
13 maart 2025 

“Wat moet ik nu zeggen? Hoe breek ik hier doorheen?”

Ze heeft een hoop meegemaakt en ze wil praten, veel praten. Over haar situatie, haar familieleden, een vriend die er ook iets van vindt. Over hoe ze dingen aanpakt, hoe ze het anders zou moeten doen, hoe het allemaal zo ingewikkeld is geworden. Ze komt voor hulp bij jou, eindelijk iemand die haar hoort! Maar het is zo lastig haar bewust te maken van haar gedachten en emoties.

En jij? Jij probeert haar terug te brengen naar waar het écht over gaat.

Maar steeds weer glipt het weg.
Elke keer als je denkt dat je bij de kern bent, komt er weer een zijweg. Een nieuw verhaal. Een spin-off naar een ander persoon, een andere situatie, en andere gedachte.

Op een gegeven moment merk je het aan jezelf. Je wordt moe soms zelfs gefrustreerd. Je denkt: "Waarom ben ik dit werk eigenlijk gaan doen als ik alleen maar gesprekken blijf voeren die nergens naartoe lijken te gaan?"


Herken je dit?
Dit is precies wat een coach onlangs tegen me zei tijdens de training ‘Pas tekenen toe in de praktijk’.

"Ik voel me zo bot als ik moet zeggen: "Ja, maar daar ging het toch niet om? Terug naar het onderwerp. Ik wil niet steeds onderbreken, maar hoe houd ik de sessie gefocust?"

Ik snap dat. Je wilt ruimte geven aan je cliënt, je wilt luisteren. Maar je wilt ook helpen en to the point komen. Dat kan behoorlijk lastig zijn als een cliënt steeds blijft praten en praten, zonder dichter bij de kern te komen.

Er is een andere manier!

Uit de woorden, uit het hoofd en in het beeld

Wat als je niet hoeft in te breken?

Wat als je niet steeds hoeft te zeggen: “Ja, maar… daar ging het toch niet om?”

Wat als je cliënt zelf steeds weer terugkeert naar de kern, zonder dat jij dat hoeft te sturen?

Dat is de kracht van tekenen en schilderen in een sessie.

Wanneer je een cliënt laat tekenen, verplaats je het proces uit het hoofd naar het beeld. Het beeld is de gids, jij hoeft alleen maar te volgen.


Je vraagt niet langer om uitleg. Je vraagt niet langer om nog een nieuwe invalshoek. De tekening is leidend tijdens de sessie. Met de juiste vragen, ontdek je samen de inzichten. Dat zijn altijd rake inzichten, omdat de tekening specifieke informatie van je cliënt bevat. Informatie die ze zich bewust wordt door het te tekenen.

Vragen die je kunt stellen:
 ✍🏻Wat gebeurt daar in de tekening?
 ✍🏻Wat valt je op?
 ✍🏻Wat is niet gelukt in de tekening?
 ✍🏻Wat is fijn om naar te kijken?

En je cliënt? Die zakt in de ervaring. De onbewuste informatie komt naar boven en maakt verbinding met het dagelijks bewustzijn. Niet via eindeloze woorden, maar via lijnen, vormen en kleuren of middels een realistisch getekend beeld. Omdat de informatie zo eigen is, wordt het (h)erkend en kan het geïntegreerd worden in het dagelijks leven.

Wil je dit zelf ervaren?

Tekenen in een sessie kan een hele nieuwe laag aan je werk toevoegen. Het helpt je om niet langer vast te lopen in woorden, maar om cliënten op een diepere, meer intuïtieve manier te begeleiden.

Bestel de gratis Tekentoolkit voor professionals en ervaar hoe je direct kunt starten met tekenen in de praktijk


Ik wil die Tekentoolkit

Want hoe mooi zou het zijn als je niet langer hoeft in te breken in een gesprek, maar je cliënt zélf steeds terugkomt naar de kern?

Het is mogelijk en het begint met een tekening.

Wil je meer verdieping met tekenen in je sessies? Plan gerust een call met mij om samen te kijken hoe je dit toe kunt passen in je werk.

ik plan een call met Gerda

Over de schrijver
Reactie plaatsen